3. listopadu 2015 – Tři studenti Středního odborného učiliště Domažlice ukáží své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Odbornou porotu letos posílí šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Jiří Král. Nově se rozšíří počet finalistů. Na nejlepší soutěžící a školy čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Finálové kolo proběhne tradičně v Praze a role moderátorky se zhostí Markéta Hrubešová.
Mladé kuchařské naděje mají za úkol připravit originální, chutnou a rychlou svačinu pro děti, žáky nebo studenty. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare, které po registraci do soutěže zdarma obdržely od pořadatele soutěže. Do gastronomického souboje o ceny v hodnotě 20 000 korun se letos pustí rekordních 123 studentů z 35 středních škol a 11 krajů České republiky.
„Tuňákové maso obsahuje významné množství minerálů jako fosfor a jód, důležitých vitamínů skupiny B, a je cenným a bohatým zdrojem esenciálních bílkovin. Je ideální jako základní surovina pro přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti, ale pro celou rodinu,“ popisuje důvody využití tuňáka v soutěži její odborný garant a předseda odborné poroty Mistr kuchař Vladimír Picka.
Účastníci gastronomické soutěže se utkají nově o 15 finálových míst. Pořadatel také vytvořil dvě na sobě nezávislé poroty, které budou finalisty hodnotit. Odborná porota zasedne ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole a člen představenstva AKC ČR Jiří Král. Druhou porotu obsadí zástupci pořadatele a známá food fotografka a food bloggerka Petra Novotná. Finálové kolo bude uvádět herečka, moderátorka a také kuchařka Markéta Hrubešová
Soutěž Svačina roku s Rio Mare je dvoukolová. Do 6. listopadu pošlou soutěžící pořadateli nafocený pokrm spolu s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. Porota posléze vybere do 20. listopadu 15 nejlepších, kteří postoupí do živého finálového kola. Finále se uskuteční 8. prosince v profesionálním gastronomickém studiu Chefparade+ v Praze.
Odborná porota ocení v živém finále 1. místo poukázkou na nákup v e-shopu v hodnotě 7 000 Kč, za druhé místo je poukázka v hodnotě 5 000 Kč a bronzová příčka je ohodnocená poukázkou za 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Školy získají produkty Rio Mare ve stejné hodnotě jako jejich ocenění studenti.
Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina roku s Rio Mare 2014
Ondřej Beneš (Labská hotelová SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o.) – Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem
Suroviny (4 porce): 160 g tuňáka Rio mare v olivovém olej, 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 1 ks salátu lollo bianco, 1 svazek jarní cibulky; Tvarohovo-tuňákový krém: ¼ kostky másla, 100 g tvrdého tvarohu, olivový olej z tuňáka Rio Mare, 1 polévková lžíce mléka, sůl; Bezlepková palačinka: 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 20 g bezlepkové mouky pohankové, 40 g bezlepkové mouky, 160 ml mléka, 1 žloutek, sůl, Ozdoba: petržel kudrnka, paprika a jarní cibulka
Postup: Bezlepková palačinka: Smícháme bezlepkovou mouku s pohankovou, přidáme žloutek (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje. Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, pokrájenou jarní cibulku, scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém. Dále přidáme tuňáka Rio Mare, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a na kousky natrhaný salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.
Poznámky pro editory:
Společnost BOLTON CZECHIA
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, semolinové těstoviny Pasta Reggia, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi nebo balsamikové octy Ponti. V roce 2014 se stala společnost Bolton Czechia také distributorem japonských sójových omáček Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz.
Rio Mare
Maso tuňáka Rio Mare vyniká svou jemností a kompaktností. Tuňákové steaky jsou připraveny zcela bez konzervačních látek či dochucovadel. Díky vaření v páře maso zůstává jemné a lahodné, přidáním olivového oleje se špetkou mořské soli si udržuje ty nejlepší možné chuťové vlastnosti. Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, jež jsou velice důležité pro stavbu svalové tkáně a představují nezbytnou složku kompletní, lehké a vyvážené stravy. Tuňákové maso obsahuje důležité vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3 (PP). Tuňák je zvláště vhodný pro malé děti a seniory. Více na www.riomare.cz.
Rio Mare Paté
Je značka lahodných rybích krémů s vysokým podílem výběrového rybího masa. Rybí krémy jsou ideální surovinou pro rychlou a kreativní přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti. Praktické balení v tubě umožňuje rychlé a jednoduché použití kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost a bezpečný transport. Krémy Rio Mare Paté obsahují minimálně 44 % kvalitního rybího masa a jsou zcela bez konzervačních látek. Více na www.riomare.cz.
Garant soutěže Vladimír Picka
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.eu.
Člen odborné poroty Jiří Král: V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je členem předsednictva AKC ČR, členem gastronomické sekce AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již potřetí získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz.
Členka poroty pořadatele Petra Novotná: Věnuje se food fotografii (fotografii jídla), food stylingu a píše foodblogy. Letos vydává první knihu Vaříme s dětmi pro děti. Rovněž fotí reklamní fotografie pro časopisy, kalendáře, online projekty, ale také kuchařky a fotografie pro reklamní účely. Více na www.food-style.cz.