Zúčastnění: Tomáš Sloup, Pavlína Vítkovičová G 2, Spillerová Pavla G 3
Tomáš Pivoňka, Veronika Strnadová KČ3
Pod vedením UOV Bc. Miroslava Mana a Jiřího Menta.
Dne 4.2.2015 se konalo v Clarion Congress Hotel Ostrava v Ostravě Vítkovicích národní kolo soutěže AHOL CUP 2015. Toto národní kolo probíhalo za mezinárodní účasti škol z ČR, Francie a Polska. Žáci naší školy se po úspěšném regionálním kole propracovali až do celorepublikového kola a tam se rozhodně neztratili.
Pořadatelství soutěže zajišťovala AHOL střední odborná škola gastronomie, turismu a lázeňství se sídlem v Ostravě Vítkovicích a byli to velice příjemní a milí hostitelé. Soutěžilo se hned v několika disciplínách. Nejpočetnější zastoupení měli již tradičně barmani s přípravou after drinků a aperitivních nápojů. Vidět jsme mohli i práci baristů v přípravě kávy a kávových specialit, nově soutěžili teatrendři v přípravě čaje a nápojů z čaje.
Naše SOU Domažlice obsadilo do soutěže hlavní kategorii a to pětičlené družstvo kuchařů číšníků. Pro kuchaře byla soutěž ve všestrannosti. Poznávání skleniček a přiřazení nápojů byla pro naše soutěžící vcelku hračka. Dost nám pomohlo školení, které jsme absolvovali jako jediní v hotelovém baru u Dana Válka, jednoho z našich neznámějších barmanů.Poznávání masa byla v našem podání excelentní disciplína. Naši soutěžící byli téměř bezchybní a dokázali bez problémů říci i technologické postupy pokrmů. Rozhovor v cizím jazyce. Naši soutěžící zvládli stejně jako ostatní a velice dobře si vedli také při pouring testu (nalévání alkoholu od oka).Poslední dovednostní úkol bylo krájení cibule. Naše žáky poněkud zaskočila velikost cibulí a to se také projevilo při jejich krájení.
Celý tým se poté pustil do přípravy předkrmu. Připravili jsme kuřecí kousky ve schwarzvaldské šunce s tymiánem, bramborovo-hráškové pyré se smetanou a celerové kostky na karamelu s vinnou redukcí.Vše proběhlo bez výraznějších problémů. Odborná porota, které předsedal předseda asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kupec ocenila týmovou práci a čistotu provedení a u samotného pokrmu jeho složení a barevnost.
Při vyhlášení výsledků měli naši žáci ze sedmého místa upřímnou radost. Pro všechny účastníky to byla velká zkušenost a obrovským pozitivem je, že i naše škola dokáže být konkurenceschopná i na národní scéně. Výrazným oceněním naší školy byl i výběr naší žákyně Pavlíny Vítkovičové do mezinárodního týmu pro závěrečnou shov francouzského kuchaře Yves Ce Guévellou. Byla vybrána jako zástupkyně českých škol.
Svým profesionálním přístupem jsme jasně potvrdili vysokou kvalitu námi nabízených služeb a připravenost našich absolventů.
Vypracoval UOV Miroslav MAN a Jiří Ment
Pavlína Vítkovičová při práci s francouzským kuchařem při jeho závěrečné show