Střední odborné učiliště Domažlice

Soutěž – Svačina Roku s Rio Mare 2017

Soutěž – Svačina Roku s Rio Mare 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA
Kuchařské naděje z Domažlic soutěží o nejlepší Svačinu roku
Domažlice, 30. října 2017 – Střední odborné učiliště Domažlice se účastní 5. ročníku gastronomické
soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letos je v gastronomické soutěži přihlášeno 38 škol z celé České
republiky. Soutěžící se utkají o ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové výrobky Rio Mare. Novinkou
letošního ročníku je hlasování veřejnosti. Odbornou porotu složenou z Mistra kuchaře Vladimíra
Picka a šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále doplní gastronomický specialista Petr Stupka.
Velkým pražským finále soutěžící provede Markéta Hrubešová.
Úkolem soutěžících ze středních odborných škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby je
vytvořit originální školní svačinu pro děti, žáky a studenty. Na vytvoření pokrmu musí použít tuňákové
výrobky Rio Mare nebo krémy Rio Mare Paté, které získali od pořadatelů zdarma. „Tuňákové výrobky
Rio Mare jsou pro přípravu zdravých, chutných a rychlých svačinek ideální surovinou. Jde to vidět i na
zájmu studentů a středních škol o naši soutěž Svačina roku s Rio Mare. Letos v oblíbené soutěži
přivítáme 123 mladých kuchařských nadějí z 38 škol,“ říká za pořadatele Pavel Kmínek, marketingový
manažer společnosti Bolton Czechia.
Jednou z novinek 5. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare je rozšíření odborné poroty o
gastronomického specialistu a poradce Petra Stupku. Odborným garantem a zároveň předsedou
odborné poroty zůstává Mistr kuchař Vladimír Picka a členem odborné poroty bude Jiří Král,
šéfkuchař restaurace Aureole. Finálové kolo bude uvádět moderátorka, herečka a kuchařka Markéta
Hrubešová.
Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy v hodnotě 20 000 Kč. Za prvenství získá soutěžící
poukaz v hodnotě 7 000 Kč, mladí kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě 5 000
Kč a 3 000 Kč. Porota složená ze zástupců pořadatele vyhlásí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000
Kč. Do výběru nejlepšího receptu se letos poprvé zapojí veřejnost, která udělí Rio Mare cenu
veřejnosti. Na vítěze a jeho školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Hlasování proběhne
na facebookových stránkách Rio Mare. Všechny školy, ze kterých budou ocenění studenti, dostanou
tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
Do 13. listopadu musí soutěžící zaslat fotografii a popis originálního pokrmu. Následně odborná
porota vybere 15 nejlepších receptů pro pražské finálové kolo, které se uskuteční 7. prosince
v gastronomickém studiu Chefparade+ v Holešovicích. Pořadatelem soutěže je společnost Bolton
Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare na českém trhu.
TISKOVÁ ZPRÁVA
Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina Roku s Rio Mare 2016
Dominik Nedoma (Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice) – Smažená rizolka
s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty
Suroviny (4 porce): 1 ks Rio Mare tuňáka, 10 lžic hladké mouky, 0,5 l mléka, 80 g sušených rajčat, 1
vejce, 160 g sýru, 80 g čerstvého špenátu, 160 g rajčat, 160 g žluté papriky, 1 šálek strouhanky,
velkolistá petrželka, olej, sůl, pepř, cukr.
Postup: Z hladké mouky, mléka a vajec připravíme těsto na palačinky. Na oleji smažíme tenké
palačinky, které naplníme špenátem, sýrem, tuňákem a sušenými rajčaty. Palačinky pevně zabalíme a
obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme do zlatova. Nakonec osmažené palačinky doplníme
salátkem z rajčat, papriky a petržele.
Poznámky pro editory:
Společnost BOLTON CZECHIA:
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a
uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích
světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton
Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré
Valfrutta, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové
octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz
Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v
odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené
kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské
generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile
z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu
Člen odborné poroty Jiří Král:
V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního
týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil
světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako
šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je Viceprezidentem gastronomie AHR ČR,
jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již po páté získal prestižní ocenění od průvodce
Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a
oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz
Člen odborné poroty Petr Stupka:
Je gastronomický specialista a poradce s 30letou zkušeností na profesionální úrovni. Účinkoval ve vlastních
televizních a rozhlasových pořadech v televizi Prima nebo Českém rozhlase. Působil jako odborný učitel na
střední škole a je autorem knih Kuchařské čarování. Na webu pro všechny co milují vaření kulinar.cz nabízí kurzy
vaření, recepty, videorecepty a pod značkou KULINÁŘ PETR STUPKA originální koření, smaltované nádobí,
kávovary, mlýnky na koření nebo nádobí s nepřilnavým povrchem.

Soutěž – Svačina Roku s Rio Mare 2017