Střední odborné učiliště Domažlice

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Domažlice, 1. prosince 2017 – Nadějný kuchař František Pešek ze Středního odborného učiliště, Domažlice je jedním z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Finalisty přivítá 7. prosince 2017 gastro studio Chefparade+. Školy a soutěžící se mohou těšit na ceny v hodnotě 20 000 Kč a na tuňákové výrobky Rio Mare. Na Facebooku Rio Mare může vybrat nejlepší recept také veřejnost. Z finále se připravuje živý facebookový přenos.
Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy do e-shopu v hodnotě 20 000 Kč. Vítěz získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. A porota pořadatelů udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5000 Kč.

Letos bude poprvé vyhlášena Rio Mare cena veřejnosti. Hlasování na FB stránkách Rio Mare probíhá až do 5. prosince. Na vítěze a školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Na facebookových stránkách bude možné sledovat také live stream finálového kola.

Finále bude hodnotit odborná porota složená z garanta soutěže, Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole a viceprezidenta AHR ČR Jiřího Krále a šéfkuchaře a majitele kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže. Živým finále provede účastníky moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Soutěžící musí vytvořit před porotou, ve stanoveném limitu 20 min, 5 porcí své zdravé, chutné a originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Obě poroty soutěže budou hodnotit kromě chuti a dodržení zadání také techniku přípravy nebo finální prezentaci. Velké finále se koná ve čtvrtek 7. prosince 2017 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

Letošní 5. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

Finálový recept: František Pešek, Střední odborné učiliště Domažlice, Arancini s tuňákem Rio Mare
Suroviny: 65 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 200 g rýže Arborio, 4 lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 3 lžíce cibule a mrkve, 2 lžíce kořenové petřžele, lžička jarní cibulky, hrst ledového salátu, 2 lžíce parmazánu, 3 lžíce másla, 40 ml bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, 5 lžic mouky z červené čočky, 80 ml mléka, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžička balzamikového octu Ponti, sůl a pepř na dochucení.
Postup: Na části oleje zesklovatíme cibulku, přidáme rýži, zarestujeme , osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a necháme víno vyvařit. Postupně podléváme vývarem do změknutí rýže, před koncem varu přidáme hoblinky mrkve, petržele a jarní cibulky. Stáhneme z plamene a vmícháme máslo, parmezán a tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě a necháme dojít pod pokličkou. Ze zchladlého rizota vytvoříme koule, obalíme v trojobalu z mouky z červené čočky, rozšlehaného vejce a strouhanky. Smažíme ve vrstvě oleje. Podáváme na lístcích ledového salátu zdobené hoblinkami parmezánu a zeleniny s omáčkou z protlaku a balzamikového octu Ponti.

1212121212
Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Nástup žáků 1. září 2022

Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640
Prokopa Velikého 640, 344 01 Domažlice
Do budovy školy Prokopa Velikého 640 na teorii nastupují ve čtvrtek
1. září 2022 v 8:00 hod. žáci těchto tříd:
M2.S (mechanik seřizovač)
M3.K (mechanik seřizovač, kosmetické služby)
K3.B (obráběč kovů)
S3.T (strojní mechanik, truhlář)
K2. (kosmetické služby)
K2.A (kadeřník)
D2.P (kuchař – číšník, prodavač)
Na odborný výcvik na jednotlivé úseky dle oborů vzdělání nastupují
ve čtvrtek 1. září 2022 v 8:00 hod. žáci těchto tříd:
K2.B (obráběč kovů)
S2.T (strojní mechanik, truhlář)
M4.K (mechanik seřizovač, kosmetické služby)
K3.A (kadeřník)
D3.C (kuchař -číšník)
Veškerá potvrzení o studiu, na úřad práce, na sociální dávky aj. potvrdíme žákům 1. ročníků
nejdříve v den nástupu 1. září 2022 po zahájení nového školního roku prostřednictvím
třídních učitelů.
Přihlášky ke stravování a ISIC karty v kanceláři vedoucí školního stravování Vladimíry
Kopecké č. dveří 77 v 1. patře ekonomického úseku nebo e-mailem: stravovani@soudom.cz
V Domažlicích 15.6.2022 Mgr. Zdeňka Buršíková
ředitelka SOU Domažlice