Střední odborné učiliště Domažlice

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku

Domažlice, 1. prosince 2017 – Nadějný kuchař František Pešek ze Středního odborného učiliště, Domažlice je jedním z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Finalisty přivítá 7. prosince 2017 gastro studio Chefparade+. Školy a soutěžící se mohou těšit na ceny v hodnotě 20 000 Kč a na tuňákové výrobky Rio Mare. Na Facebooku Rio Mare může vybrat nejlepší recept také veřejnost. Z finále se připravuje živý facebookový přenos.
Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy do e-shopu v hodnotě 20 000 Kč. Vítěz získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. A porota pořadatelů udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5000 Kč.

Letos bude poprvé vyhlášena Rio Mare cena veřejnosti. Hlasování na FB stránkách Rio Mare probíhá až do 5. prosince. Na vítěze a školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč. Na facebookových stránkách bude možné sledovat také live stream finálového kola.

Finále bude hodnotit odborná porota složená z garanta soutěže, Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole a viceprezidenta AHR ČR Jiřího Krále a šéfkuchaře a majitele kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže. Živým finále provede účastníky moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Soutěžící musí vytvořit před porotou, ve stanoveném limitu 20 min, 5 porcí své zdravé, chutné a originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Obě poroty soutěže budou hodnotit kromě chuti a dodržení zadání také techniku přípravy nebo finální prezentaci. Velké finále se koná ve čtvrtek 7. prosince 2017 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

Letošní 5. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

Finálový recept: František Pešek, Střední odborné učiliště Domažlice, Arancini s tuňákem Rio Mare
Suroviny: 65 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 200 g rýže Arborio, 4 lžíce extra panenského olivového oleje Monini, 3 lžíce cibule a mrkve, 2 lžíce kořenové petřžele, lžička jarní cibulky, hrst ledového salátu, 2 lžíce parmazánu, 3 lžíce másla, 40 ml bílého vína, 400 ml zeleninového vývaru, 5 lžic mouky z červené čočky, 80 ml mléka, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžička balzamikového octu Ponti, sůl a pepř na dochucení.
Postup: Na části oleje zesklovatíme cibulku, přidáme rýži, zarestujeme , osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a necháme víno vyvařit. Postupně podléváme vývarem do změknutí rýže, před koncem varu přidáme hoblinky mrkve, petržele a jarní cibulky. Stáhneme z plamene a vmícháme máslo, parmezán a tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě a necháme dojít pod pokličkou. Ze zchladlého rizota vytvoříme koule, obalíme v trojobalu z mouky z červené čočky, rozšlehaného vejce a strouhanky. Smažíme ve vrstvě oleje. Podáváme na lístcích ledového salátu zdobené hoblinkami parmezánu a zeleniny s omáčkou z protlaku a balzamikového octu Ponti.

1212121212
Kuchařská naděje z Domažlic je ve finále soutěže Svačina roku